Virkattu kukka

Tyylejä on tietenkin monenlaisia, mutta tässä se mitä itse käytän. En muista mistä olen sen oppinut, ja saattaa olla että sekaan on eksynyt vähän omaakin sovellusta. Ketjusilmukoilla ja pylväillä/puolipylväillä pärjää mainiosti. 

Yritin tehdä mahdollisimman yksinkertaiset ohjeet. Ehkä joku joka yleensä vierastaa langan kanssa leikkimistä uskaltautuu kokeilemaan myös. :-) Ja sitäpaitsi tuntuu että useimmat netissä olevat ohjeet on suunnattu niille jotka osaa kaiken jo valmiiksi.

Virkataan ensin 10 ketjusilmukkaa. Määrä riippuu langan ja koukun paksuudesta ja siitä miten suuren kukan haluaa tehdä.

Yhdistä ketju tekemällä ketjusilmukka ensimmäisen silmukan läpi.

Sitten aloitetaan virkkaamaan pylväitä ympyrään. Pylvään virkkaamista on hankala selittää, mutta netistä löytyy jonkinlaisia ohjeita. Neuvoa voi kysyä myös vaikka äidiltä tai mummolta jos käsityötaitoa löytyy. Itse en edes yritä tunkea koukkua ketjusilmukan läpi, vaan kierrän langan suoraan koko ketjun alta. (Tajusiko kukaan? :-D)

Pylväitä taisi tulla vähän yli kymmenen. Määrä ei ole niin tarkka, kunhan saa ympyrän täyteen.

Kun kukan keskusta on valmis, aloitetaan 'terälehtien' virkkaaminen. Virkataan noin 7 ketjusilmukkaa. Määrää voi vaihdella taas langan ja kukan suuruuden mukaan.

Ketju liitetään itse ympyrään tavallaan yhdellä ketjusilmukalla. Tällä tyylillä saattaa olla joku oikea nimikin, mutta ei kyllä mitään tietoa että mikä.

Samalla lailla jatketaan, kunnes koko ympyrä on täynnä. Tässä 'terälehtiä' on nyt kuusi, mutta niitä voi tehdä myös enemmän tai vähemmän.

Sitten virkataan taas pylväitä. Tässä tapauksessa noin 6 kappaletta oli hyvä määrä yhteen terälehteen.

Jokaisen terälehden jälkeen pitää vetää yksi ketjusilmukka kiinni kukan keskustaan. Muuten kukka ei näytä kukalta, vaan epämääräiseltä muhkuraiselta ympyrältä.

Kun kaikki terälehdet on virkattu loppuun, kukka on valmis!

Ohjetta voi soveltaa miten haluaa. Tässä virkkasin muistaakseni useamman kerroksen puolipylväitä keskustaan.

Tässä on keskellä samalla periaatteella tehty kukka ohuella langalla ja pienemmällä koukulla, mutta jatkoin sitä ja testasin erilaisia juttuja.

Yksi kukka pääsi koristamaan laukkuani. Ompelin kukan kiinni kankaaseen ja sen taakse vielä hakaneulan.

Nyt jatkan flunssani parantelua, ehkä sitten jaksaisin käydä loppuviikosta vihdoin vaikka kangaskaupassa. Päässä pyörii myös hamahelmiin liittyviä ideoita.. :-)

-Petra24 kommenttia

 1. Hei kiitos ohjeesta, voisin kokeilla tällä tavalla tehdä kukan.:) Oon jo pidemmän aikaa halunnu kukkia neulegraffiteihin, ne on niin kivoja.:)

  VastaaPoista
 2. Kiva jos oli hyötyä :-) Kukat on söpöjä ja tosi nopeita tehdä, tosin mulla ei siltikään varmaan riittäisi kärsivällisyys tehdä yhtä isoa ja hienoa huivia kuin mitä Roosa aiemmin esitteli.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Virkkuukoukku on viimeks ollu kädessä yläasteella, mutta nyt kun näki tän ja muisti että sehän oli aika helppoa niin alko tekee mieli virkata. :D Toi punanen kukka on niin söpökin, että pakko varmaan itekin kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Reetta: Ole hyvä ja kiva jos tykkäsit. :--) Virkkaaminen on kivaa, helpompaa ja nopeampaa kuin kutominen, ei mulla yleensä riitä hermo isojen juttujen tekemiseen niin tämmöiset on juuri passeleita. Myssyjä isompia juttuja en oo tainnutkaan koskaan virkata.

  VastaaPoista
 5. Oon ite oppinut yläasteella neulomaan ja se on mulle helppoa ku heinänteko, kuten sanonta kuuluu, mutta virkkaaminen on täyttä hepreaa. Kaikki sanovat, että virkkaaminen on kymmenen kertaa helpompaa ja ettei ne osaa neuloa, mut virkata kyllä. Mä en ole eläissäni virkannut muuta kuin sormivirkkauksella ketjua enkä todellakaan tajua mitään kyseisestä käsityömuodosta. :P Noi kukat on kuitenkin niin mageita, että voisin vaikka kokeilla sellaisen tekoa piponi koristeeksi. Jos nyt mitään saan aikaiseksi. :)

  VastaaPoista
 6. Hankalahan se on varmasti aloittaa jos ei ole ennen kokeillut, mutta kiva jos tämä kannusti yrittämään :-)

  VastaaPoista
 7. Kiitos myös visuaalisesta ohjeeesta, helpotti kovasti hahmottamaan! Aion ensiksi tehdä lapsen pipoon söpön kukan, niin ei ole heti ihan tusinatavaraa ja löytää/erottaa omansa pipokasasta =)

  VastaaPoista
 8. Mukavaa jos oli hyödyksi :-) Pipoihin nuo kukat sopiikin kivasti koristeeksi, tai vaikka lapasiin tai laukkuun.

  VastaaPoista
 9. kolmannessa vaiheessa pitää tehdä 23 pylvästä.
  opettajani ainakin sanoi niin :D

  VastaaPoista
 10. noi kuvat on tosi hyvät. sain onnistumaan kukan.

  VastaaPoista
 11. Kiitos ihan hirveesti ohjeesta!!! Ihan tuli kukan näköinen vaikka en todellakaan ole hyvä tekemään käsitöitä, varsinkaan virkkaus ei ole ikinä sujunut :) Ja onneks löyty pylvään teko-ohjeet netistä :D

  VastaaPoista
 12. Moikka! Hyvä ohje, onnistui vasenkätiseltä oikein hyvin. Selkeämpi kuin monet muut löytämäni. :)

  VastaaPoista
 13. Hyvä ohje oli muuten mutta voisi olla myös ison kukan ohje koska itse olisin halunnu tehdä ison kukan... 8(

  VastaaPoista
 14. Vau, kiitti ohjeesta. Heti alkoi koukku heilumaan =)

  VastaaPoista
 15. moro olisiko täällä jotain kivaa? virkkaus juttua?!

  VastaaPoista
 16. "Ketju liitetään itse ympyrään tavallaan yhdellä ketjusilmukalla. Tällä tyylillä saattaa olla joku oikea nimikin, mutta ei kyllä mitään tietoa että mikä."

  Eikös se oo piilosilmukka (ps)
  :)
  muuten kiva ohje, sain kukan tehtyä :]

  VastaaPoista
 17. Just tätä kukkaa mä olen yrittänyt kehittää itse, tai muistella miten se tehtiin. Kiitos ratkaisevista vinkeistä! A.

  VastaaPoista
 18. Moi! Mahtava tää ohje. Ite en osannu ennen virkata, mutta oli niin selkeä ohje, että onnistuin :) Saanko linkata tän ohjeen blogiini?

  VastaaPoista
 19. Ja blogini siis on osoitteessa : http://elamanrikkauksia.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 20. Anonyymi, joo linkitä vaan! Hyvä että onnistui :)

  VastaaPoista
 21. Kiitos ihanan kukan ohjeesta! Kerrankin sellainen ohje jota meikätumpelokin ymmärtää :) Noissa useimmissa netin ohjeissa on noita kjs,kj jne lyhenteitä sen verran että pää niissä tuntuu sekoavan. Nyt saan sitten toivon mukaan melkein yhtä hienoja kukkasia vauvan vilttiin tehtyä :)
  Terkuin Sari

  VastaaPoista
 22. Kiitos todella helposta ohjeesta! Tälläistä olen etsinyt. Nyt ei auta muu kun ostaa koukku kun en vanhoja löydä millään ja lankaa :D

  VastaaPoista
 23. Kiitos selkeästä ohjeesta! Hyvä kukka tuli, aijon liittää kukat lapasiin kuhan saan aikaiseksi mutta tulipahan tehtyä kukat ensin =)

  VastaaPoista