Ohjetta ja vähän muutakin

Heippa!

On ollut hieman kiire viimeaikoina, lähinnä askarrellessa ja ommellessa, mutta nyt sain aikaseksi kuvata pussukan työvaiheet! Hatara pää kun on niin en ehkä muistanut ottaa joka vaiheesta kuvaa mutta koitan selittää :D (klikatkaa kuvia isommiksi!)

Pussukka ohje 2
1. Pussukka on suunniteltu 8cm leveään kehykseen, mutta mallia voi muuttaa kehyksen koon mukaan! Eli leikkaa haluamastasi kankaasta kehyksen kokoon sopiva palanen, esim. tämä malli. Kaavaan on sisällytettu saumanvarat (0,5-1 cm, riippuu kohdasta mistä ompelee :D)

Pussukka ohje 15
2. Tarvitset: 2 leikattua palaa päälliskankaasta ja 2 leikattua palaa vuorikankaasta.

Pussukka ohje 20
3. Asettele päälliskankaat oikeat puolet vastakkain, ja vuorikankaat oikeat puolet vastakkain. Aseta kukkaronkehys kankaiden kulmaan kuvan osoittamalla tavalla, ja piirrä merkki n. 1 cm päähän kehyksestä molempiin kankaisiin.

Pussukka ohje 16
4. Ompele päällisen "alapuoli" piirretyistä merkeistä lähtien (kuva). Ompele vuori samalla tavalla, mutta jätä alas muutaman sentin rakonen (tämä on erittäin tärkeää jos haluat saada pussin onnistumaan eli oikein päin :D)

Pussukka ohje 18


Pussukka ohje 17
5. Käännä vuorikappale oikein päin (kuten kuvassa), ja asettele se toisen kappaleen sisään.

Pussukka ohje 9
Pussukka ohje 12
6. Ompele nyt pussukan yläpää. Kiinnitä päällyskangas ja vuorikangas toisiinsa nuppinauloilla, ja ompele. Aloita samasta merkistä josta aloitit ompelemaan aikaisemmin (keltainen nuoli), mutta ompele toiseen suuntaan. Ompele kummatkin puolet erikseen.

Pussukka ohje 10
7. Käännä pussukka toisinpäin, niin että vuorikangas on päälimmäisenä.

Pussukka ohje 14
8. Vedä pussi vuoressa olevan aukon läpi, jonka jälkeen tuloksena on tämä:

Pussukka ohje 13


Pussukka ohje 6


Pussukka ohje 8
9. Ompele vuori umpeen niin läheltä reunaa kun pystyt, ja käännä pussukka oikeinpäin.

Pussukka ohje 7
10. Tässä vaiheessa pussukka kannattaa silittää tai prässätä, jotta kangas on helpompi työntää kehykseen.

Pussukka ohje 11
11. Laita liimaa kehyksen sisään (käytin Erikeeperiä kun en muuta löytänyt, mutta ostin myöhemmin uuden hieman tehokkaamman liiman). Älä laita liikaa ettei kangas sotkeennu.

Pussukka ohje 5
12. Pujota kangas kehykseen toiselta puolelta, ja odota hetki ennen toisen puolen pujottamista.

Pussukka ohje 1
13. Liiman kuivuttua purista kehys kiinni pihdeillä. Tämä pitää tehdä varoen ettei kehykseen jää jälkiä. Tuo nahkapala kaksinkertaiseksi käännettynä estää kehyksen naarmuuntumisen.

Pussukka ohje 3
Ja tadaa, tässä valmis pussukka! Ompelin näitä sitten oikein olan takaa, eikä näissä kuvissakaan oo vielä kaikki :D

Pussukat 1

Pussukat 3

Pussukat 2

Toivottavasti ohjeesta saa selvää ja innostutte ompelemaan :)

Roosa

61 kommenttia

 1. Entäs, jos on kehykset, joissa on reikiä? Ommellaanko kangas vaan niistä rei´istä ja sit puristetaan kiinni...

  VastaaPoista
 2. Petra, En oo koskaan kokeillu semmosia, Petra on muistaakseni tehnyt semmosista laukkuja ym. Mutta luulen että ommellaan vaan kiinni mutta puristus ei ole niin tarpeen siinä enää. Mutta tietenkin pysyy aina paremmin jos puristaa kiinni :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä ohje Roosa :) Mä en ikinä jaksa kuvata ja selittää noin tarkasti. :-D

  Petra: Ainakin ne reiäilliset kehykset joita mulla on ollut, on sellaisia että niitä ei edes pysty puristamaan. Samanlaista väliä ei ole kuin mitä näissä Roosan, eli kangas vain ommellaan kiinni.

  VastaaPoista
 4. Kivoja pussukoita :) Mitä noi kehykset maksaa? Teettekö te muuten itse vaatteita?

  VastaaPoista
 5. Mihin hintaan myyt noita pussukoita? :)

  VastaaPoista
 6. Roosa, kehyksien hinta vaihtelee koon ja ostopaikan mukaan, mutta noin 2-3 euroa!

  humu, myin pienemmät 4 eurolla ja isommat 6 eurolla :)

  VastaaPoista
 7. mistä olet ostanut tuota pilkullista kangasta? =)

  VastaaPoista
 8. Kiitos hienosta ohjeesta! Mulla on noita kehyksiä odotellut kauan ohjetta ja inspistäkin:)
  Jos jonain päivänä ehtisi hommiin siis nyt kun luulee edes tietävänsä mitä tekee!

  VastaaPoista
 9. Hei, tosi hyvä ohje. Mulla parit kehykset on odottaneet jo vuosia päästäkseen pusseihin ja nyt voin ruveta hommiin kun on noin hyvät ohjeet. Kehykset kaivoin viikko sitten esille.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, ihan paikallisesta kangaskaupasta, siellä oli paloina myytävänä noita pallokankaita.

  Emilia ja tuikku, olkaa hyvät! Kiva että muutkin innostuu tekemään ja ompelemaan kaikenlaista :)

  VastaaPoista
 11. Osaatko vinkata jotain hyvää paikkaa noiden kehyksien ostoon? :)

  VastaaPoista
 12. Anonyymi, joistain ompelukaupoista voi löytyä, samoin myös askartelukaupoista. Sitte netistä saa tilattua esim. Sinellin sivuilta ja Twin Shopista (www.twin-shop.com) ja Hobby Pointista löytyy myös!

  VastaaPoista
 13. Loistavan selkeä ohje, paras minkä netistä löysin! Suurkiitokset sinulle, että olet jaksanut tällaisen väkertää.

  VastaaPoista
 14. Linkitin ohjeen blogissani. Se on vaan niin loistava! Kiitos!

  VastaaPoista
 15. Miten jos ei käytä vuorikangasta, vaan käyttäisin kankaan reunoihin(kehyksien kohdalle) sellaista narua, joka paksuntaisi kankaan reunat kehyksien kohdalta? Niin ei tarvitsisi erikseen ostaa vuorikangasta. :) Oliko sulla jokin malli pussukan kaavoihin vai teitkö ihan vapaalla kädellä tuon mallin? Kun mulla olisi kolmet erikokoiset kehykset :) Kiitos paljon jo tulevista neuvoista!!

  VastaaPoista
 16. Hei,
  Kiitos kovasti näistä ohjeista. Sain juuri yhden kukkaron tehtyä äidille joululahjaksi tämän avulla, ja lisää on tulossa :)

  VastaaPoista
 17. Kiitos hyvistä ohjeista, täytyypä kokeilla!!

  VastaaPoista
 18. Kiitos ohjeista. Kyllä varmasti tämän jälkeen ompelukone surraa.

  VastaaPoista
 19. Ihana kun löytyi näin HYVÄT ja HIENOT ohjeet!! Kiitos paljon!! =)

  VastaaPoista
 20. Arvelin tehdä tällä ohjeella näitä pussukoita, mutta kävin kyselemässä käsityöliikkestä noita kehyksiä, niin siellä heti teilasivat minun tekoaikeet. Heidän mielestä ne kehykset, joissa on nuo reijät, olisi paljon parempi versio. Kuulemma noita kiinni painettavia ei saa kotioloissa tehtyä mitenkään nätisti ilman lommoja. Mutta tässähän meillä on just kuvalliset todisteet siitä, että nää onnistuu :D osaatko vielä neuvoa, että onko noilla pihdeillä sitten miten väliä tuon lommoontumisen kannalta?

  VastaaPoista
 21. mahtava ohje! Jopa minä, tälläinen sunnuntaiompelija onnistui tällä ohjeella.. Kiitos!:)

  VastaaPoista
 22. Olkaas hyvät ohjeista :)

  Anonyymi, narua on hyvä käyttää vaikka käyttäisin vuorikangasta, uusimpiin pussukoihin oon ommellut narua siihen reunaan ennenkun puristan kiinni :)
  Mallin tein ihan itse, vähän katoin mallia olemassaolevasta pussukasta. Kokeile vaikka mallia ensin jollain huonommalla kankaalla, ja sitten kun näyttää hyvältä niin leikkaa siitä oikeesta kankaasta!

  tayl0r, Tietenki jotkut tykkää enemmin niistä rei'itetyistä kehyksistä, mutta omasta mielestäni puristettavista tulee ns. ammattimaisemman näköisiä jos niin voi sanoa :D pihdeissä kannattaa olla hyvät nahkapalasuojat, mieluummin muutama kerran päälekkäin. Ja ihan oikeeta nahkaa mieluummin, ei tekonahkoja. Pihteihin voi vaikka leikata ja liimata muutaman nahkapalan kiinni itse pihtiosaan, ja sen lisäksi pitää vielä tuota nahkapalaa välissä :)Kokeilemalla onnistuu!

  VastaaPoista
 23. moi :)

  tuli tosta nahkasuojasta mieleen, että pihtien suojana toimii hyvin myös huonekalujen jalkojen alle tarkotetut huopatassut, niiden tarrapinta tarttuu pihteihin hyvin (ei lipsu pois) ja ne on tarvittaessa kans helppo irrottaa. ei tarvi myöskään asetella jokaista puristusta varten erikseen :) huomasin tän just yks päivä kun duunailin pihtien kanssa asioita ja piti kans varoa naarmuuntumista ja lommoja...

  VastaaPoista
 24. Kiitos hyvästä ohjeesta. Sain joku aika sitten noita kehyksiä, mutta pussukan ohjetta en ollut nähnyt missään, en toki ollut aktiivisesti etsinytkään. Täytyypä ostaa tongit ja alkaa ompelemaan pussukoita. Teillä on upea blogi, liityin lukijaksi. Saan varmaan linkittää ohjeen blogiini, jos siellä joskus esittelen tällä ohjeella tehtyjä pussukoita?

  VastaaPoista
 25. Suurkiitos tästä ohjeesta :) Ihanaa kun löysin etsimäni ja vielä näin oivallisen version.

  VastaaPoista
 26. Kiitos ohjeesta! Jopa ompelua (ennen) vihannut aloittelijakin uskoo onnistuvansa näillä ohjeilla. Nyt vain metsästämään jostain kehyksiä :)

  VastaaPoista
 27. Heippa! Ajattelin ilmoittaa, että käytin osittain tätä ohjetta erään pussukan tekoon ja teen siitä pian oman postauksen. Toki linkitän tän sivun siihen sitten.

  Toivottavasti et pahastu! :)

  VastaaPoista
 28. Minkä merkkinen liima on tässä parasta? Entä ompeletko kehysten sisään tulevan nauhan käsin vai ompelukoneella? Pysyykö nuo kehykset oikein kunnolla kiinni, etteivät irtoa jos rytkäsee? Olen kauan hakenut neuvoa noiden kiinnittämiseen, mutta saanut aina epämääräisiä askartelupaskarteluohjeita, joilla ei kyllä saa noin siistiä lopputulosta! Eli kiitos vielä täältäkin suunnalta ohjeista!

  VastaaPoista
 29. Hei! Voiko tätä ohjettta käyttää sellaisen pussukan tekemiseen, jossa on kaksi taskua, eli kehyksessä on kaksi erikseen avattavaa kohtaa tai "nipsua"?
  Jos vaikka jotenkin muikkais ohjetta niin että tekis päälyskankaan ja kaksi vuosta, niin toimisikohan? :)

  VastaaPoista
 30. moiks! linkitin tämän blogiini sikäli mikäli et pahastu ;) tosi kiva ohje, ensi kerralla pitää soveltaa tätä niin ei ehkä tarvii niin paljoo kikkailla ;)

  VastaaPoista
 31. kiitos todella selventävästä ohjeesta. Jalka on paketissa joten en voi muuta kuin selata nettiä ja nyt sitten aloittaa kukkaron teon. Kaasujalka toimii hyvin ja kaikki muut tarvikkeet ovat vain odottaneet tätä oikeaa hetkeä. Kyllä pukki yllättää monet vielä tänäjouluna!

  VastaaPoista
 32. Hieno kangas tuo mustavalkoinen, jossa on palloja, joiden sisällä on valkoisia palloja...Mikä kangas on kyseessä? Mistä löysit?

  VastaaPoista
 33. Oi, jospa joskus riittäisi viitseliöisýys väkertää tällaisia. Tosi kauniita!

  VastaaPoista
 34. Kiitti selkeästä ohjeesta! Tällä onnistui & innostui aloittelijakin :)

  VastaaPoista
 35. Ompelin laukun (tosin käytin ommeltavaa kehystä) tällä ohjeella ja laitoin omasta blogistani linkin tänne. Kiitos selkeästä ohjeesta!

  Laukkuni löytyy täältä:

  http://mesignerfinland.blogspot.fi/2013/04/iso-marimekon-nipsulaukku-bag-made-of.html

  VastaaPoista
 36. Kiitos mainiosta ohjeesta! Tein itsekin pari pussukkaa näillä neuvoilla ja väkersin siitä postauksen pikku blogiini.. Kiitokset löytyvät sieltäkin ;) http://lampoaalto.wordpress.com/2013/06/11/diy-pikkukukkaro

  VastaaPoista
 37. Kiitos selkeästä ohjeesta. Ei ole siis pakko laittaa narua kankaan ja kehyksen väliin. Se ei onnistunut. Tätä täytyy kokeilla :)

  VastaaPoista
 38. Huippu ohje, tätä kokeilen seuraavaksi!!

  VastaaPoista
 39. Kiitos selkeästä ohjeesta jonka tumpelokin ymmärs:)t.Anu

  VastaaPoista
 40. Olen käyttänyt pelkkää Gutermannin tekstiililiimaa, ei tarvitse puristaa ollenkaan. En myöskään ole ommellut mitään lankaa, kiinni silitettävä ohut vanu tukikankaana paksuntaa saumaa sopivasti.
  Liimasin yhden kehyksen väärinpäin ja jouduin repimään irti. Ihan piti voimaa käyttää! Että uskon pelkän liiman riittävän. En ole kukkaroita ehtinyt vielä käyttämään enemmälti.( Ulkomaisissa blogeissa ei juuri puristettakaan)

  VastaaPoista
 41. Minäkin tein tällä ohjeella ekan pussukkani ja olen yllättynyt,että onnistuin!!!😊

  VastaaPoista
 42. Kiitos hyvästä selkeästä ohjeesta, tällä minäkin ehkä onnistun ompelussa.

  VastaaPoista
 43. ja tänä päivänä löytyy kangasliima joka pitää kiinni kankaan kehyksessä eikä puristamista tarvita. KUNHAN malttaa liimata ensin toisen puolen kehystä antaa sen kuivua hetken ja sitten toisen erikseen. Näin on meikäkin onnistunut (jopa ihan ilman opea!) kotosalla.

  VastaaPoista