13. luukku / Virkattu kukka

Tämä virkatun kukan ohje on ollut yksi blogin suosituimpia ja googletetuimpia postauksia vuosien varrella, kuten muutkin ohjeet, esimerkiksi Roosan tekemä huippu pussukan ompeluohje. Tämän vuoden joulukalenteriin ohje pääsi siis uusintana, sillä kukka sopii vaikkapa joulukuusenkoristeeksi!

Tyylejä kukan virkkaamiseen on tietenkin monenlaisia, mutta tässä se mitä itse käytän. En muista mistä olen sen oppinut, ja saattaa olla että sekaan on eksynyt vähän omaakin sovellusta. Ketjusilmukoilla ja pylväillä/puolipylväillä pärjää mainiosti. 

Yritin tehdä mahdollisimman yksinkertaiset ohjeet. Ehkä joku joka yleensä vierastaa langan kanssa leikkimistä uskaltautuu kokeilemaan myös. :-) Ja sitäpaitsi tuntuu että useimmat netissä olevat ohjeet on suunnattu niille jotka osaa kaiken jo valmiiksi.


Virkataan ensin 10 ketjusilmukkaa. Määrä riippuu langan ja koukun paksuudesta ja siitä miten suuren kukan haluaa tehdä.

Yhdistä ketju tekemällä ketjusilmukka ensimmäisen silmukan läpi.

Sitten aloitetaan virkkaamaan pylväitä ympyrään. Pylvään virkkaamista on hankala selittää, mutta netistä löytyy jonkinlaisia ohjeita. Itse en edes yritä tunkea koukkua ketjusilmukan läpi, vaan kierrän langan suoraan koko ketjun alta.

Pylväitä taisi tulla vähän yli kymmenen. Määrä ei ole niin tarkka, kunhan saa ympyrän täyteen.

Kun kukan keskusta on valmis, aloitetaan 'terälehtien' virkkaaminen. Virkataan noin 7 ketjusilmukkaa. Määrää voi vaihdella taas langan ja kukan suuruuden mukaan.

Ketju liitetään itse ympyrään tavallaan yhdellä ketjusilmukalla.

Samalla lailla jatketaan, kunnes koko ympyrä on täynnä. Tässä 'terälehtiä' on nyt kuusi, mutta niitä voi tehdä myös enemmän tai vähemmän.

Sitten virkataan taas pylväitä. Tässä tapauksessa noin 6 kappaletta oli hyvä määrä yhteen terälehteen.

Jokaisen terälehden jälkeen pitää vetää yksi ketjusilmukka kiinni kukan keskustaan. Muuten kukka ei näytä kukalta, vaan epämääräiseltä muhkuraiselta ympyrältä.

Kun kaikki terälehdet on virkattu loppuun, kukka on valmis!

Petra

Ei kommentteja