Mitä, miksi ja milloin

Etsin jotain kivaa käsityöaiheista kyselyä jonka voisin täyttää aikani kuluksi. Ei yhtäkkiä löytynyt, joten tein sellaisen itse! Haastetut lopussa. ; )

Kuvituksena inspiraatiokuvia.


Mitä on nyt tekeillä tai mitä teit viimeksi?

Tekeillä suurensuuri musta muhkuhuivi talven pakkasia varten. Tosi hidastekoinen, mutta ehkä se joskus valmistuu!


Millaisia muistoja sinulla on lapsuudesta käsitöihin liittyen?

Ensimmäisellä luokalla piti virkata ketjua, enkä osannut käyttää virkkuukoukkua. Olin kateellinen kaverilleni joka osasi. Hyvin se onnistui kuitenkin käsinkin, vetämällä lankaa vain silmukan läpi.


Oletko oppinut joltain sukulaiselta tai tutulta esimerkiksi kutomista ennen koulun käsityön tuntien alkamista?

Mumma eli isän äiti yritti opettaa kutomaan ja virkkaamaan, mutta niin pienenä en oikein jaksanut innostua. Pyysin mummaa vain kutomaan sopivan kokoisen viltin barbille, itse en jaksanut opetella. : D Meillä äiti ei ole innostunut käsitöistä.

Parasta koulun käsityön tunneissa?

Se kun saatiin kokeilla kaikkea erilaista! Ala-asteella puolen vuoden ajan tytöt ja pojat vaihtoi päikseen niin että pojat tuli opettelemaan ompelukoneen käyttöä ja muuta ja me tytöt päästiin puukäsitöihin. Se oli hauskaa. Kotona on vieläkin tallessa mm. servettiteline jonka tein silloin vuonna 1997.


Entäs pahinta?

Pahimmat ärsytykset tuli vasta yläasteella, johtuen osittain opettajasta ja osittain taas varmaan teiniangstista. :-D Silloinkin mulla kyllä oli käsityö valinnaisena. Nykyään tuo valinnaisainesysteemi on käsittääkseni muuttunut eikä niitä saa valita enää niin paljoa? Silloin mulla oli 2 tuntia viikossa käsitöitä, kotitaloutta (eli köksää) ja ranskaa.


Millaiset tuli ensimmäisistä villasukistasi tai lapasista?

Tehtiin ala-asteella kirjoneulelapaset. Mulla oli violetti-punaiset. Tuli todella kireät, ei melkein mahtunut käteen. Ne on jäänyt jotenkin hyvin mieleen, en esimerkiksi muista yhtään millaiset sukat tein yläasteella.


Onko ompelukone ystävä vai vihollinen?

Kyllä me ihan hyviä kavereita ollaan. Usein kone on kyllä viikkoja tai jopa kuukausia kaapissa enkä ompele mitään. Kausittaista. Ompelemisessa on jotenkin niin iso homma että aloittamiseen on isompi kynnys. Pitää suunnitella enemmän, hommata kankaat, leikata ne, vaihtaa lankaa ja puolata, käyttää nuppineuloja, epäonnistua ja purkaa ja siivota lopuksi kaikki kankaanriekaleet ja langanpätkät lattialta. Tykkään siitä silti, mutta juuri nyt kaikki ompeluun liittyvä on vasta ideatasolla.

modcloth.com (IHANA nettikauppa, voisin ostaa sieltä melkeinpä kaiken!)

Isotöisin juttu jonka olet koskaan tehnyt?

Kyllä se on se isoäidinneliöpeitto, josta oon edelleen aika ylpeä. Tänäänkin nukuin sen alla päiväunet!


Kamalin/hienoin vaate jonka olet ommellut?

En oikein osaa ommella vaatteita, muokkaaminen onnistuu paremmin. Yläasteella tein hameen, joka ei sitten lopulta edes mahtunut mun päälle. Yläasteen lopuksi meidän piti kaverin kanssa rituaalinomaisesti polttaa ne tekemämme epäonnistuneet hameet, mutta ei sitten koskaan tehty sitä, höh!

Mitä itsetehtyä olet antanut joskus lahjaksi?

Vaikka mitä. Itsepainettuja tyynyliinoja ja t-paitoja. Villasukkia, tossuja ja lapasia. (Näitä eniten.) Leikekirjoja. Koruja ja vinyylilevykulhoja.


Mitä taidon käsityön saralta haluaisit oppia?

Haluaisin osata ommella paremmin, ja olla myös tarpeeksi kärsivällinen sen opetteluun. Kankaanpainanta kiinnostaa myös, ammattimaisemmin kuin vain itsetehdyillä sabluunoilla näpertely.


Millainen käsitöihin tai askarteluun liittyvä kauppa saisi sinut riehaantumaan? Mitä käsitöihin liittyvää ostit viimeksi?

Ostin eilen harmaata lankaa Citymarketista. (Jee villiä. :D)

Ihanassa kaupassa olisi lankaa, söpöjä värikkäitä kankaita ja valtava valikoima pitsinauhaa ja nappeja. Lisäksi myös paperiaskartelutavaraa, kyniä, maaleja, pensseleitä, muistikirjoja, kartonkia ja käsityökirjoja täynnä ideoita ja inspiraatiota.

Irregular Choice


Voisiko käsitöistä tulla sinulle ammatti?

Mietin tätä joskus ihan vakavasti, mutta todennäköistä on että homma jää vain harrastelun asteelle. Lisäksi alaa on korkea-asteelle aika vaikea päästä opiskelemaan.


Mitä projekteja on nyt suunnitteilla?

Ihanat lämpimät säärystimet, tupsupipo, t-paitaiprinttideoita lähinnä miehelle mutta myös itselle, erään laukun värjääminen pesukoneessa, joululahjasukkia ja lapasia, laukun ompeleminen, kangasheijastimia... Näin alkajaisiksi!


Haastan ihan ensiksi kanssabloggarini Roosan tekemään tämän. :) Lisäksi Minäitte!-Inka, Hupsistarallaa-Norsis, Knittapötkylöitä-Faline, Madam B.C., Löytölaatikon Elmeri, Needles and roses-Anni ja Puikko hukassa-Anniina!

Petra


Ps. Ilmoitusluontoisena asiana: Vaihdoin Blogger-nimeäni, tai oikeastaan vain lisäsin perään toisen nimeni. Lähinnä siksi että kommentoidessa siellä sun täällä erotun paremmin kaimoistani.

7 kommenttia

 1. "Yläasteen lopuksi meidän piti kaverin kanssa rituaalinomaisesti polttaa ne tekemämme epäonnistuneet hameet"
  Repesin täysin. :-D Voin vain kuvitella tilanteen. : D

  VastaaPoista
 2. Oi ihanaa, vastailen heti kun kerkiän :) Tällaista oon vähän toivonutkin kun kaikki blogeissa kiertävät kyselyt ovat kaikkea muuta kuin käsityöaiheisia xD

  VastaaPoista
 3. Loistavaa, kerrankin kysely, joissa on jotain jutunjuurta käsityörintamallekin! :) Hyvä tehdä sitten, kun ei muuta keksi postata :) Kiitti!

  ps. ei se ompelu ole niin vaivalloista, se vaiva on vain korvien välissä ;) eikun hommiin ja vauhtiin ja vaivalloisuus on muisto vain! :D

  VastaaPoista
 4. Faline: Oli vähä angsteja sillon käsityönopettajaa kohtaan. :D Hehe.

  norsis: Tää ei ehkä oo se kaikista coolein aihe josta kyselyjä tehdään. :D Mutta sopii mulle/meille!

  Madam B.C.: Ole hyvä vaan! Mulle se aloittaminen on monissa asioissa juuri vaikeinta. :-D

  VastaaPoista
 5. Hei kiva, täytyypä vastailla jossain vaiheessa. :) Sun vastauksia oli kanssa huippu lueskella!

  VastaaPoista
 6. Ai katos, mut oli oikein haastettukin tähän :D Mutta tein jo jok tapauksessa!

  VastaaPoista