Vaikeuksista voittoon?

Neule- ja virkkausohjeiden lukeminen ja ymmärtäminen on aina ollut mulle todella vaikeaa. Kauheasti lyhenteitä, eikä usein edes mitään kuvia asian hahmottamista helpottamaan. Heti ohjetta lukiessa keskittymiskyky herpaantuu kun oletuksena on etten kuitenkaan osaa. Kudon aika paljon, varsinkin syksyisin, mutta aina jotain suht helppoa ja yksinkertaista. Villasukkia ja lapasia ja pipoja pystyn hyvin tekemään ihan omasta päästä. Joskus saatan jonkun uuden tekniikan opetella että saa vähän vaihtelua, mutta noin yleensä se tuttu ja turvallinen linja on pitänyt. Ohjeiden lukemisyritykset menee jokseenkin näin:

Luo 42(46)50(54)58(62) s ja aloita neulominen työn nurjalla puolella I ruutupiirroksen 1. krs:lta seuraavasti: neulo 11(13)15(17)19(21) s:lla helmineuletta, ruutupiirroksesta 20 s:n mallikerta ja 11(13)15(17)19(21) s:lla helmineuletta. Toista mallikerrassa ruutupiirroksen krsia 1-2. Kun kpl:n korkeus on 28(29)30(31)32(34) cm, luo molempiin reunoihin lisää 2 s kädenteitä varten. วันเกิดก้อไม่ได้ทำรัย แม่ก้อป่วย ยังจะสอบอีกกก วันเกิดก้อไม่ได้ทำรัย แม่ก้อป่วย ยังจะสอบอีกกก วันเกิดก้อไม่ได้ทำรัย แม่ก้อป่วย ยังจะสอบอีกกก ?&%##"!¤&/)=!!%€ Mikä on helmineule? Mikä on mallikerta? Montako silmukkaa siis pitää olla? EN OSAA.


Vähän aikaa sitten päätin tehdä 1-vuotiaalle neuletakin lahjaksi. Yritin ensin (kun olin selvittänyt vaatteen mitat suurinpiirtein) tehdä sitä omasta päästä, mutta ei oikein tullut järkevän näköinen. Purin jo tekemäni kaksi kappaletta ja laitoin vihdoin ennakkoluuloni syrjään, hengitin syvään ja aloin perehtyä hyvin yksinkertaisen näköisen vauvan neuletakin ohjeeseen. (Moda 3/2012, saatu blogin kautta.)


Ei se ollutkaan niin kamalaa! Ymmärsin ohjetta ihan hyvin kun jaksoin vähän keskittyä. : D Nyt on kaikki palaset jo valmiina toista hihaa lukuun ottamatta. Monimutkaiset pitsineulekuvio-ohjeet on edelleen pelottavan näköisiä, mutta tästä oli hyvä aloittaa. Myös neuletakin pieni koko auttoi siinä ettei hermo mennyt. Että enköhän pian pääse esittelemään teille ihan valmistakin työtä!

Petra

17 kommenttia

 1. Mullakin oli ongelmia neuleohjeitten ymmärtämisessä, mutta kun oikein keskittyi ja otti selvää lyhenteistä ja termeistä niin johan alkoi onnistumaan! Tosin pari kertaa on kyllä pitänyt soittaa äidille kun ei vain ole tajunnut jotain juttua... Pitsivirkkausohjeita kammoan edelleen, niissä olisi seuraava haaste valmiina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeet tuntuu olevan kyllä ihan oma maailmansa johon on hankala päästä sisään! Mutta ehkä se tästä pikkuhiljaa. :)

   Poista
 2. Juu-u, välillä tuo ohjelukutaito TODELLA kangertaa. Ja vielä tee toinen kappale PEILIkuvaksi! En oikeasti omaa kolmiulotteista hahmotuskykyä! Joskus hylkään ohjeen sen kammottavan ulkoasun vuoksi. Joskus taas ihan kamalakin ohje tuntuu taas sitten helpolta. Usein käytän korostuskynää merkkaamaan, että mitä minun pitää sieltä hahmottaa. Muun kieliset ohjeet tuntuvat joskus jopa helpommilta kuin suomenkieliset. Jollei sitten jotain ymmärrä ihan omalla tavalla... Ja joskus auttaa joku ihana neuleystävä, jolle voi soittaa ja pohtia ongelmaa yhdessä ja huomata, että eihän se nyt niin vaikeaa ollut tai outo ohje, vaihda työtä :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en ole ainoa jolle tuo ohjeenluku ei ihan suju kuin vettä vain. Korostuskynän huomasin myös hyväksi avuksi!

   Poista
 3. Sitten on vielä ne ohjeet, joissa on virheitä, eli yrität ynnätä ja ynnätä, etkä saa samaa silmukkalukua, vaikka teet ohjeen mukaiset kavennukset tai lisäykset ja heität koko neuleen nurkkaan. Sitten seuraavassa numerossa lukee, "pahoittelemme virhettä ohjeessa se ja se..". Mutta joo, on ne todella vaikeasti selitettyjä todella useasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vaan kuvitella kuinka tuollaisessa tilanteessa menisi hermo! :D

   Poista
 4. Vaikeuksien kautta romukoppaan, näin käy mulle jos yritän noudattaa ohjeita. Ellei niitä sitten saa urkittua You Tubesta tai muuten kuvallisina:D.
  Ihastuttavat värit neuletakissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlea piti kyllä tämänkin helpon ohjeen kanssa käyttää ja opin tänään että jaa siis lk=langankierto.

   Poista
 5. Jotkut ohjeet on kyllä kirjoitettu niin vaikeasti, ettei niistä meinaa saada mitään selvää. Minä puolestani haluaisin opetella uusia juttuja koko ajan, mutta aika ei yksinkertaisesti riitä siihen kaikkeen, mihin intoa olisi. Hyvä, että uskalsit tarttua ohjeeseen, onnistuminen palkitsee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian vaikean näköiset ohjeet skippaan edelleen suosiolla! Pisteitä tulee jos ohjeessa on kuvia, ei kaikkea pysty hahmottamaan pelkän tekstin avulla, tai minä ainakaan. :D Onnistuminen tosiaan palkitsee, vaikka jotkut varmaan osaisivat tuonkin neuloa vaikka silmät kiinni.

   Poista
 6. I feel you! Itse olen aiemmin vältellyt vähänkin hankalamman näköisiä neuleohjeita viimeiseen asti. Tarkoitus kuitenkin olisi haastaa itsensä vielä ennen joulua ja neuloa pikkutytölle monimutkainen pitsimekko, saa nähdä miten käy. Sun onnistuminen rohkaisee kokeilemaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsineuleohje, apua. :D Toivottavasti onnistuu! Kärsivällisyyttä vaan. :)

   Poista
 7. Mahtavaa, että rohkaistuit kokeilemaan. Nautin myös ohjeenlukukuvauksestasi :D

  Tajusin tässä, etten oikeastaan ole tullut neuloneeksi lehdistä vuosiin, sillä niiden ohjeet tuntuvat usein melkoisen hankalilta - saumoja siellä ja täällä eli monia eri kappaleita, paljon pääteltäviä lankoja.. eii. Hyviä huomioita ohjeista täällä kommenteissa xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ohjeet näyttää ihan heprealta! :D Tai ainakin ennen on näyttänyt. Oon aina mieltänyt ne lehdissä olevat ohjeet ihan mummojen touhuksi, mutta on siellä jotain kivojakin. Ja eri asia toki etsiä lastenvaatemalleja kuin jotain sellaista mitä tekisi itselle.

   Poista
 8. Mä en taas pysty tekemään omasta päästä oikein mitään. Kokemuksen karttuessa varmaan sekin onnistuisi, mutta ainakin tällä hetkellä tarvitsen ohjeen ainakin tueksi.

  Kuten joku sano jo aimmenkin, se on kyllä superärsyttävää, jos monimutkaisessa ohjeessa on virheitä. Ja sekin, jos pitää laskeskella silmukoita jatkuvasti. Mutta on se neulominen/virkkaaminen silti vaan niin mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tehnyt omasta päästä sukkia ja lapasia teini-ikäisestä asti niin ne onnistuu ihan hyvin, mutta melkeinpä kaikkeen muuhun ohje on kyllä tarpeen. Mukavaa se tosiaan on niin ehkä mäkin nyt yritän löytää jostain kärsivällisyyttä (+ otan googlen avuksi) niin ehkä ohjeiden luku onnistuu jatkossa. :)

   Poista
 9. Juuri tankkaan yhtä ohjetta ja olen purkanut jo kolmesti.... Teille on muuten tunnustus blogissamme!

  VastaaPoista