Ohje kirjaintyynyihin


Tätä kirjaintyynyjen ohjetta on kyselty jo viime vuodesta saakka. Tässä vuoden aikana en ole tehnyt yhtään tyynyä josta olisi ohjeen voinut kirjoittaa, mutta nyt sain tämän vihdoin aikaiseksi.


1. Määrittele kirjaimen koko ja osta sopivat kankaat! Kangas voi olla mitä vaan, itse käytin perus puuvillakankaita. Mitä joustavampi kangas, sitä vaikeampi ommella, ainakin vaikeampia kirjaimia kuten R. Silloin voi käydä kuten viime vuoden R:lle, jossa jalat vähän heittävät :D Nyt ompelin kaksi V:tä ja yhden O:n, molemmat olivat aika helppoja tehdä.


2. Piirrä kaavat ja leikkaa kankaat.
Piirrän aina ommellessani ensin kaavan, vaikka olisi kuinka simppeli homma kyseessä. Se helpottaa hahmottamista minkä kokoinen valmiista työstä tulee, ennen kuin onnistuu leikkaamaan kaiken kankaan ja sitten koko onkin väärä. Näihin kirjaimiin minulla oli ostettu etu- ja takapuolelle pilkullista kangasta ja sivuille yksivärisiä kankaita. O-kirjain on noin 40 cm halkaisijaltaan ja V on noin 30 cm korkea. Piirtämällä kirjaimet paperille saa hahmoteltua koon hyvin. Muista jättää noin 0,5 cm saumavara ympäriinsä. Tämän voi lisätä valmiiksi jo kaavaan, mutta itse en sitä sillä hetkellä muistanut. Sivukankaasta leikataan suikaleet, niin pitkät että ne riittävät koko kirjaimen ympäri. Eli mittaa kaavan ympärysmitta (suurinpiirtein) ja leikkaa kankaasta niin pitkä suikale että se varmasti riittää kirjaimen ympäri. Voit myös leikata kaksi palaa ja ommella ne jo valmiiksi yhdeksi suikaleeksi yhteen, jos kankaan pituus ei muuten riitä. Omat suikaleet olivat 10 cm leveitä (0,5 cm saumavaraa molemmin puolin).


3. Pakoillanne, valmiit, ompele! Jos kirjaimessa on "reikä", kuten esim. A-, R-, O- tai P-kirjaimissa, niin tässä vaiheessa voi halutessaan "ommella reiän" etu- ja takapuolelle. Ensimmäisessä kirjaimessa jonka ompelin, tein reikäkohtaan oikean reiän, mutta näin pienissä kirjaimissa en sitä suosittele jos haluaa päästä vähän helpommalla :D Ei ollut ihan iisiä tuo reiän ompelu, mutta tuossa A-kirjaimessa se on kiva kun kirjain on niin iso. Leikkaa siis reunakankaasta haluamasi muotoinen pala, ja ompele se siksak-ompeleella etu- ja takakappaleen oikeaan kohtaan.


4. Kirjain rakentuu. 
Ärsyttävintä näiden kirjaimien ompelussa on ehdottomasti reunasuikaleen ompeleminen etu- ja takakappaleeseen. Toivottavasti kuvat vähän selventävät sitä mitä yritän selittää! Aseta reunasuikale ja etukappale oikeat puolet vastakkain ja laita ne toisiinsa kiinni nuppineuloilla. Itselleni on helpompi laittaa nuppineulat niin että reunasuikale on päälimmäisenä kun ompelen, mutta tämä tietysti jokaisen mieltymyksen mukaan. Kulmakohdissa käännä kangas reunan mukaisesti. Kun kirjain näyttää tältä, on aika taas ommella.


Aloita ompelu kirjaimen alareunasta mistä kohtaa tahansa. Ompele jättäen 0,5 cm saumavara joka reunaan. Kulmakohdissa jätä neula kankaaseen ja nosta paininjalka ylös. Käännä reunakankaan suikaletta niin että saat reunat taas kohdistettua, ja jatka ompelua. Jos kulmaan jää vähän ruttua niin ei haittaa, se ei näy mihinkään valmiissa työssä. Ompele lähes loppuun asti, mutta jätä vähän matkaa ompelematta että tyynyn pystyy vielä hyvin täyttämään. Tämän jälkeen pitäisi näyttää tältä:


Nyt suikale on ommeltu etukappaleeseen, jatketaan takakappaleen kanssa. Laita suikaleen ja takakappaleen reunat taas vastakkain ja nuppineuloilla kiinni. Aloita samasta kohdasta kun etukappaleen kanssa jotta kirjaimesta tulee suora.


Ompele taas samalla tavalla kuin etukappalekin, kulmakohdissa kangasta kääntäen. Lopeta ompelu ajoissa että käsi mahtuu vielä sisään. Päättele langat. Nyt pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä!
5. Täytä ja viimeistele.
Käännä kirjain oikeinpäin ja ala täyttää vanulla. Näihin kolmeen kirjaimeen meni yhteensä noin 1,25 kg vanua, O:hon vähän enemmän kuin V-kirjaimiin.


Kun kirjain on täynnä, ompele täyttöreikä kiinni käsin. Tässä voisi käytätä piilopistoja tms. mitä niitä nyt onkaan, mutta itse ompelin tämän ihan ronskisti perinteisellä tavalla kiinni. Päättele langat ja tadaa, kirjain on valmis! Halutessasi voit syventää kirjaimen "reikää" ompelemalla pari pistoa tyynyn läpi (kursien keskikohtaa kokoon), kuten näissä tyynyissä. Tähän O:hon en tuota tehnyt, toimii mielestäni hyvin näinkin.

Kysykää jos ohjeessa on epäselvyyksiä, kaikkia termejä en tunne ja tuota kääntelyä ja vääntelyä ommellessa on hankala selittää. Täällä joulupuuhastelu jatkuu, ja ainakin joulun jälkeen on luvassa lisää ompeluja, ennen joulua ei kuitenkaan voi paljastaa mitä kaikista paketeista löytyykään..

Nämä kolme kirjainta paketoidaan nyt ystävän veljentytön- ja poikien joulupaketteihin!

// Roosa

Voi tätä pimeyttä! Pitäs olla kotona kunnon valonheittimet että kuvista tulisi hyviä.

4 kommenttia

 1. Nämä on kyllä hauskoja! :) Pitäisköhän harkita pojalle tuollaista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta! Olin miettinyt tekeväni D-kirjainta yhdelle pienelle pojalle lahjaksi ja luojan kiitos luin ohjeesi ja älysin, ettei kannata ruveta tekemään oikeaa reikää tyynyyn (varsinkaan minun ompelutaidoillani) :D Katsotaan nyt, ehdinkö projektia toteuttaa, mutta jos sen teen niin turvaudun varmasti ohjeeseesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä! kyllä sen reiänkin saa aikaiseksi, mutta on se hieman hankalaa ainakin pienissä kirjaimissa :D

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta! Olen juuri aloittamassa siskon tytöille joululahjaksi omat kirjaimet; M ja N. Leikkasin jo kaavat, mut paljon fiksumpaa onkin leikata keskelle kokonainen suikale, ei tullu ees mielee... -Hanna

  VastaaPoista