Ohje: Pallovirkkaus


Pallovirkkauksen ohje löytyy alkuperäisenä englanniksi The Nearsighted Owl-blogista. Bongasin tuon ihanan pallopeiton jo jokin aika sitten, mutta en tullut kokeilleeksi ohjetta. Sitten kun lukijamme Elina laittoi sähköpostia ja pyysi neuvoa ohjeen tulkitsemiseen, sain vihdoin itsekin aikaiseksi sitä kokeilla. Alku oli vähän hankala ja vaati englanninkielisen virkkaussanaston käännösten googlettamista, mutta sitten alkoi sujua! Tein nyt vain pienen mallitilkun, mutta tällä tekniikalla saisi kyllä ihanan peiton. Tekniikka on melko hidas, mutta syntyvä pintakin on kyllä sitten paksua.

Allaolevasta kuvasta näkee että tuon ensimmäisen rivin siniset pallurat eivät ole ihan täydellisiä mutta sitten alkoi sujua vähän paremmin.


Rivi 1: Virkkaa pariton luku ketjusilmukoita, määrä riippuu halutusta leveydestä.

Rivi 2: Virkkaa rivin toiseen silmukkaan ensimmäinen pallo. Pallo virkataan tekemällä samaan silmukkaan viisi pylvästä, joita ei tehdä loppuun asti, vaan jätetään aina kaksi silmukkaa koukulle. Viimeinen läpiveto jää tekemättä. (Ohjeessa dc5tog) Ensimmäisen jälkeen koukulla on siis kaksi silmukkaa, toisen jälkeen kolme jne. Kun koukulla on viisi silmukkaa, vedetään lanka kaikkien niiden läpi jolloin syntyy tuo pallura. Kiinnitä pallura seuraavaan silmukkaan yhdellä ketjusilmukalla. Yhtä palluraa varten käytetään siis tilaa kahden silmukan verran. TÄÄLLÄ ohjevideo joka auttoi itseäni todella paljon tämän ymmärtämisessä, etenkin kun alkuperäisessä ohjeessa ei ole tekovaihekuvia. Suosittelen katsomaan sen vaikka englanninkielinen virkkaussanasto ei olisikaan tuttua.

Rivi 3: Käännä työ. Virkkaa jokaiseen silmukkaan yksi kiinteä silmukka.

Rivi 4: Virkkaa uusi rivi palluroita, aloita yhdellä ketjusilmukalla.

Muuta huomioitavaa: 
- pallurat tehdään työn takapuolella
- pallurat on tarkoitus virkata hieman limittäin, tämän takia joka toisella rivillä palloja on yksi vähemmän kuin edellisellä (itselläni mallitilkussa määrät eivät kyllä ihan täydellisesti mene)
- bobble crochet on hieman hankala kääntää suomeksi, pallo/pallura/joku nyppylä!
- en itse ole mikään pro-virkkaaja, joten ohje on kirjoitettu kuten itse asian tajusin
- saa kysyä jos on jotain epäselvää, autan parhaani mukaan :)

Petra

11 kommenttia

 1. Kokeilin tätä joskus samaisen blogin innostuksella, mutta.. En ymmärtänyt miten saisin rivit suht tasaisiksi. Se vain kapenee joka kierroksella. :D Koitin kai virkata loppuun muutaman ketjusilmukan, mutten aivan onnistunut ajatuksessani. Ehkä voisin kokeilla tätä vielä joskus. Tuollainen pallurapeitto olisi niin kiva! Tai entä jos tekisi maton, kun siitä tulee kuitenkin melko paksua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en jaksa aina niin tarkasti laskea silmukoita, joten tuota kaventumista meinasi päästä itsellenikin tapahtumaan.. :) Mattona tää ois kyllä hyvä!

   Poista
 2. Oij, kivan näköistä! Mäkin oon joskus tehnyt tuollaisen palluramaton ja nyt jälkeenpäin harmittelen, kun tein siitä tylsän harmaasävyisen. Kirkasvärikateus iski tätä katsellessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mattona tää toimis aivan mahtavasti! Teitkö pyöreän vai suorakulmion?

   Poista
  2. Tein suorakulmion ja väkersin sen osissa, sellaisissa noin 10-15 cm leveissä soiroissa, mitkä sitten ompelin yhteen. Alkuperäinen idea oli tehdä siitä sängyn viereen sunnuntaimatto, sellainen mihin on kiva iskeä varpaat vapaapäivänä herätessä :) Mutta kuten todettu, värivalinta oli niin ankea, että siitä jäi sunnuntaifiilis kauaksi :D

   Poista
 3. Kiitos tästä! Näyttää niin kivalta ja kuulostaa sen verran simppeliltä, että pitää kokeilla tätä johonkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan ja suosittelen tosiaan kokeilemaan! :)

   Poista
 4. Oon tainnut joskus kauan sitten virkata pipon samantyylisillä pylpyröillä, sitä oli kyllä kiva tehdä vaikka lankaa menikin vähän enemmän kuin normipipoon. Mistä päästäänkin itse kysymykseen: osaisitko arvioida kuinka paljon lankaa noin suunnilleen tarvittaisiin tuolla tyylillä tehtyyn vauvanpeittoon..? Tiedän ettei välttämättä oo mikään simppelein kysymys, mutta mutta.

  Ja niin siis, jostain ihan peruslangasta, esim. isoveli tms. Kiitoksia jo etukäteen, edes "sinne päin" -arviokin auttaisi :)

  VastaaPoista
 5. Tiukkaa tavaraa :D
  Olen tehnyt pompulavirkkausta hupun reunaan. Tässä pohja on neulottu ja vain pampulat virkattu. Neuleesta tulee pehmeämpi. KUVAOHJE blogissa: http://omakoppa.blogspot.fi/2013/03/hupun-reunassa.html

  VastaaPoista