Mittens for dummies

Otsikolla en halua kyseenalaistaa kenenkään älyllistä kapasiteettia, yritin vain tehdä mahdollisimman helpon ja yksinkertaisen ohjeen. :-) Näin siis kudot (tai siis neulot) lapaset! Itse puhun tässä kutomisesta ja neulomisesta sekaisin, mutta eiköhän kaikki ymmärrä. Lapasen tekoon on monenlaisia tyylejä ja tapoja, mutta tässä perusmalli, jota itse käytän usein.

Neulomista on hankala tässä ja nyt opettaa alusta asti, joten oletan että osaatte luoda silmukat sekä kutoa oikeaa ja nurjaa silmukkaa. Ohjeita näihin löytyy kuitenkin Käspaikasta:
-silmukoiden luominen (itse osaan vain tuon ristikkäin luomisen)

Tykkään vihreästä, joten ostin lapasia varten limenväristä 7 veljestä-lankaa. Puikot kokoa 4. Kolmosillakin olisi varmaan tullut ihan hyvä, vähän tiiviimpi.

Koska lanka ei ollut kovin paksua, loin 40 silmukkaa. Esimerkiksi 36 olisi kyllä riittänyt myös.
Silmukat luodaan kahdelle puikolle ja aloittaessa toinen puikoista poistetaan. Näin silmukat eivät ole liian kireällä.

Kuvassa näkyvä mitta on kätevä ainakin tällaiselle, jolla on hyvin sekava ja erikokoinen sukkapuikkovarasto.

Sitten voikin alkaa kutoessa hokea mielessään mantraa "kaksi oikein, kaksi nurin, kaksi oikein, kaksi nurin"... Itselleni on tuo jotenkin jäänyt päähän ala-asteen käsityötunneilta. :-D

Yleensähän sukat ja lapaset kudotaan viidellä puikolla, mutta ihan samalla lailla se onnistuu kolmellakin. Omasta mielestäni se on nopeampaa kuin viidellä ja varastoa penkoessa näytti siltä että omistan vain kolme koon 4 puikkoa...

Kissa-apuri ei ole välttämätön. Itseasiassa tämä langantuhoajaeläin nostaa mahdollisuuksiasi epäonnistumiseen.

Joustinneuletta (eli kaksi oikein kaksi nurin) kudotaan itseä miellyttävä määrä. Itse lopetin noin kuuteen senttiin ja omalla käsialallani se vastaa 15 kerrosta.

Jousinneuleen jälkeen aletaan kutomaan pelkkää oikeaa silmukkaa.

Sitten vuorossa on peukalon paikka! Oikean paikan voi itse sovittamalla todeta. Itse peukalo tehdään vasta lopuksi, mutta sille tarvitaan tila jo tässä vaiheessa.

Kierroksen ensimmäiset silmukat nostetaan pois puikolta ja pujotetaan ne langanpätkään.

Näin tehdään tässä tapauksessa viidelle silmukalle. Solmu estää niitä vahingossa karkaamasta.

Tämän jälkeen kutomista jatketaan normaalisti. Lankaa ei kannata vetää kovin kireälle, muuten peukalolle saattaa jäädä turhan vähän tilaa.

Sitten tulee se niin sanottu vaikea osuus, joka ei oikeasti ole vaikeaa, eli silmukoiden lisääminen. Koska peukaloa varten on varastettu viisi silmukkaa, niiden tilalle pitäisi saada niitä saman verran takaisin. Samalla saatte ihailla upeita kuvankäsittelytaitojani...

Kahden silmukan välistä siis poimitaan yksi ylimääräinen silmukka. Nuolilla yritän osoittaa kohtaa, josta sen saa ja ei saa poimia. Keskeltä poimiessa neuleeseen tulee helposti reikä, joten en suosittele sitä. Paremmin sen saa otettua niin sanotusti seuraavana tulevan silmukan takaa.

Näin ikään:

Ja koska tätä on vähän hankala selittää, Käspaikka saattaa selventää asiaa lisää.

Kaikkia viittä lisäystä ei tarvitse tehdä samantien, vaan vaikka kahdella seuraavalla kierroksella.

Sitten jatketaan vain kutomista. Nyt tuossa näkyy kohta jossa lisäsin silmukoita. Joku ammattimaisempi neuloja saisi ehkä lisättyä silmukat näkymättömämmin, mutta mitäs pienistä.

Tämän kuvan laadulla nyt ei paljoa voi kehuskella mutta tarkoituksena on osoittaa että kun lapanen peittää pikkurillin, voi alkaa kaventaa. Jos käytät viittä puikkoa, tässä vaiheessa on hyvä jakaa silmukat tasan kahdelle puikolle.

Kaventaminen tapahtuu neulomalla aina puikon alusta ja lopusta kaksi silmukkaa yhdeksi. Kun silmukoita on jäljellä enää neljä (tai kaksi jos kaventaa ihan loppuun saakka) lapasen voi päätellä vetämällä jäljelle jääneen langanpätkän silmukoiden läpi.

Lisäneuvoja kavennukseen taas täällä.

No niin, viimeistä viedään, eli seuraavaksi peukalo!

Nyt aikaisemmin langalle nostetut silmukat pääsevät käyttöön. Nosta ne puikolle ja poista apurina toiminut pätkä. Ota "normaali" lanka käyttöön ja kudo alkuperäisiä silmukoita yksi kerros.

Loput peukalon silmukoista (tässä alkuperäisten lisäksi 10) poimitaan aukon ympäriltä. Peukalon kutomisoperaatiosta ottamani kuvat oli niin surkeita että skippaan ne nyt. Tästä alkutilanteesta kuitenkin kudotaan pelkkää oikeaa suurinpiirtein peukalonkynnen alkuun-puoliväliin asti, minkä jälkeen kavennetaan. Itse kavensin sieltä sun täältä 3-5 silmukkaa per kierros kunnes enää pari-kolme oli jäljellä.

Done!

Paitsi että langat kannattaa tietenkin päätellä. Virkkuukoukku on tässä hyvä apu.

Viime aikoina oon tykästynyt pitsiin lapasissa, joten kokeilin sitä tähänkin. Ihan kivalta näyttää!

Huh mikä hehtaaripostaus! Toivottavasti tästä on jollekin apua. :-)

Petra

19 kommenttia

  1. Kyllä, tästä oli todella paljon apua :D Itse yritin pari viikkoa sitten tehdä lapasta omasta päästä vetelemällä ja siitä tuli katastroofi. Nyt tiedän miten peukalo oikeasti tehdään. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. AnneVee: Kiva kuulla! :)

    kuparirusetti: Mukava että oli hyötyä! Sitä tässä hainkin. :-)

    VastaaPoista
  3. Vau, oot nähny vaivaa ja väkertänyt tällaisen ohjejutun, kivaa! :) Kolmella puikolla neulominen saattaisi tosiaan olla helpompaa kuin viidellä, täytyykin kokeilla jos siitä löytyisi ratkaisu kun yritän neuloa Novitan rose mohairilla lapasia ja silmukat meinaa tippua ihan väkisin koko ajan. :)

    VastaaPoista
  4. Olipas kivan selkeesti selitetty :) Ehkä mäkin innostun kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  5. Inka: Aikaa tässä kyllä meni mutta oli kiva tehdä. : ) Mun mielestä etenkin kuvioita tai palmikoita tehdessä kolme puikkoa on helpompi, ei tarvitse koko ajan olla vaihtamassa. Pyöröpuikkoja en omista kuin yhdet liian paksut lapasten tekoon, mutta nehän vasta oiskin mukavat. :D

    Miia: Tavoite siis saavutettu! Kiitos :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, pitääkin joku päivä kokeilla (:

    VastaaPoista
  7. loisto ohje, joka rohkaisee koittamaan lapasten neulomista. ainoa, mikä minua mietitytti, oli tuo peukalon jälkeisten silmukoiden lisäys. tutkin omia lapasiani enkä nähnyt mitään, mikä viittaisi siihen, että silmukoita olisi lisätty missään vaiheessa. hmmm?

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: Ole hyvä vaan :)

    enni: Ilman silmukoiden lisäämistäkin kyllä pärjää, varsinkin jos lapanen ei ole kaikista tiukointa mallia. Lapanen saattaa vain hieman kaventua siinä kohtaa, mikä ei välttämättä haittaa ollenkaan. Ja luulen että vähän paremmin neulomista osaavat saavat lisättyä silmukat ilman näkyvää jälkeä. :)

    VastaaPoista
  9. Hienot ohjeet! Teen itse peukun eritavoin, mutta nyt onkin hyvä syy kokeilla olisiko tämä parempi, kiitos!

    VastaaPoista
  10. Paula: Eri tapoja varmaan löytyy monia mutta tämä on ainoa jonka itse osaan. :-D Ja kiitos!

    VastaaPoista
  11. Minä kutoisin peukalon silmukat toisella langalla, sitten siirtäisin ne takaisin edelliselle puikolle ja jatkaisin neulomista normaalisti. Näin ei synny turhia silmukoiden lisäilyjä..

    VastaaPoista
  12. Ihana lukea tää ohje. Mulla on taas varmaan kuukausi etten ole kutonut (siis neulonut ;)) yhtään lapasta. Ei pääse unohtumaan! :D

    VastaaPoista
  13. Hyvä ja selkeä ohje, tällä aloittelijakaan ei voi muuta kun onnistua :) En todellakaan ole mikään ammattineuloja, mutta olen oppinut peukalon silmukoiden lisäämisen seuraavasti:

    Siirrän peukalosilmukat apulangalle kuten tässäkin ohjeessa. Tämän jälkeen luon toiselle puikolle viisi uutta silmukkaa ja jatkan sileää neulosta. En siis poimi uusia silmukoita jo olemassaolevien välistä vaan luon kokonaan viisi uutta samalla tavalla miten neuletta aloitettaessa luodaan silmukat.

    Toivottavasti joku sai selvää tästä selityksestä :)

    VastaaPoista
  14. r: Tyylejä on varmasti monia, mutta itse osaan vain tämän yhden. :-D

    Roosa: Noo kuukaudessa ei varmaan pääse unohtumaan. :D

    Velmiina: Kiitos. :) Pitääkin ehkä yrittää myös tuota silmukoiden lisäämistyyliä, en ole koskaan tiennyt että silmukoita voi luoda myös kesken kaiken!

    VastaaPoista
  15. Hei Petra,

    kiitos tästä ohjeesta, nyt minäkin uskallan kokeilla elämäni ensimmäisiä lapasia :)
    Yksi miete jäi mieleeni - mille puikolle tulee sitten vasemman käden peukalon paikka? Vai käykö tuo sama lapanen sekä oikeaan että vasempaan käteen?
    -Laura

    VastaaPoista
  16. Laura: Enpäs huomannutkaan sitä tuolla sanoa, mutta vasemman käden lapasta tehdessä peukalo kannattaa tehdä kierroksen viimeisille viidelle silmukalle. (Oikea siis kun tehdään viidelle ensimmäiselle.) Istuu käteen paremmin!

    VastaaPoista
  17. Kiitos kovasti tästä ohjeesta.Kerrankin jopa minä vasenkätisenäkin tajuan tään.Hauska sattuma on että mullakin sattuu olemaan samanvärinen lanka kuin kuvissa...Olen viimeksi kutonut vantusta 26 vuotta sitten.Huh.Ja nyt on jo 3 pari menossa.

    VastaaPoista
  18. Tyrmäävän upeaa! Ikävää vaan et pyöröneuleet ja mä ei oikeen olla kavereita. :( Mutta mä voin ihailla niiden työtä, jotka pystyy neulomaan pyörönä.
    Ja sit toi, et luodaan ihan kokonaan viis uutta silmukkaa...Sit ku ne on luotu, ne pitää vielä ujuttaa sopivaan ja oikeaan kohtaan. Älä kysy. Mä en pysty selittämään. Mä luulen, et joku muu osaa kertoa sen tarkemmin.

    VastaaPoista