Modernit ryijyt

Ryijy? Seinävaate? Siis se vanhanaikainen pörröinen ja tunkkainen pölynkerääjä? Kaikki kunnia isäni äidin mahtaville käsityötaidoille, mutta ne 70- ja 80-lukujen ryijyt eivät esimerkiksi värivalinnoillaan välttämättä ihan istu tähän päivään. Pitäisikin käydä näyttämässä mummalle miten nykyaikaisemman ryijyn tekeminen pienemmässä mittakaavassa sujuu. Saisin varmasti hyviä vinkkejä samalla!Nämä ryijyt on tehty siis pienempää lap loomia käyttäen. (Vinkkaa jos tiedät näitä termejä suomeksi!) Idea ja pohja on sama kuin kangaspuissa, mutta pienemmällä mittakaavalla ja yksinkertaisemmin. Tähän tarkoitukseen tehtyjä kehyksiä saa käsittääkseni valmiinakin, mutta itse naulasin vain pienet naulat rimoista tehtyyn kehykseen. Iso kehys on kooltaan n. 30 x 40 cm ja pienempi 20 x 30 cm.. Jos tällaista ei ole saatavilla ja ryijyn kudontaa haluaa testata, langat voi hyvin kietoa myös esimerkiksi ohuehkon taulun kehyksen ympäri. (Tarkempi ohje tästä tulossa!)
 Ryijyn tekemiseen tarvitset:

- kehyksen
- vahvaa puuvillalankaa ryijyn pohjaksi (itse kokeilin myös muurausnarua)
- ison neulan
- erivärisiä lankoja itse ryijyn luomiseen (eri paksuisilla saa luotua tekstuureja, myös matonkude toimii!)


Lanka työstetään loimeen alhaalta ylöspäin ison neulan avulla. Yli-ali-yli-ali. Joissain amerikkalaisissa ohjeissa näin suositeltavan puista tai muovista haarukkaa langan alaspäin "tiivistämiseen". Itse koin sen kuitenkin turhaksi ja hidastavaksi välivaiheeksi sillä saman pystyy tekemään ihan sormin tai sillä samalla neulalla.

Värin vaihtamiseen ja kuvioiden tekemiseen löytyy Youtubesta englanninkielisiä ohjevideoita hakusanalla weaving for beginners. Sanoisin että yhden kun tekee niin hommasta pääsee hyvin jyvälle.


Mustavalkoinen värimaailma toimii aina mutta ah nämä värit! Tässä on käytetty myös neonväristä muurauslankaa mutta muovinen materiaali ei toiminut yhtä hyvin kuin ns. normaalit langat.Tehdessä havaittua:

- tupsut kannattaa ehdottomasti tehdä ensimmäisenä, jälkikäteen lisääminen on hankalaa
- työ on vaikea saada pysymään täysin suorakaiteen muotoisena sillä lankaa vetää helposti liian kireälle, asiaa auttaa kuitenkin se että siihen oppii kiinnittämään huomiota
- akryylilanka ei näytä ryijyssä(kään) yhtä hyvältä kuin villa


Ryijyt ovat todellakin tämän kevään juttu, aiheesta lisää myöhemmin!

Petra

1 kommentti

  1. Vanhanajan ryijyt ovat tosi isoja, mullakin on yks perintö tuolla yläkerrassa.
    Sinun tekemäsi ovat kivan kevyitä.

    VastaaPoista