Mikäli olet ihastellut näitä tekstiilitaideteoksia ja haluaisit itsekin kokeilla sellaisen tekemistä, tämän ohjeen avulla se onnistuu! Mitään erityisiä materiaaleja et tarvitse, vaan tämän miniryijyn tekemiseen riittää:
- taulun kehys josta saa lasin irti
- iso neula (josta menee paksumpikin lanka läpi)
- ohuehkoa vahvaa lankaa tai narua
- lankoja eri väreissä
1. Aluksi kehykseen luodaan ryijyn pohja. Tämä tapahtuu kiertämällä lanka kehyksen ylä- ja alareunan ympärille sisäkautta. Lanka tulee pitää tarpeeksi kireällä ja lankojen väliin jätetään noin yhden sentin raot. (Tämä ei ole millintarkkaa.)
2. Kun pohja on luotu, aloitetaan kutominen noin viiden sentin päästä kehyksen alareunasta. Ei ole väliä aloitatko reunasta vai keskeltä, kunhan jätät lankaan sopivan hännän. Lankaa kuljetetaan loimien välistä neulan avulla jokaisen langan yli ja ali ja seuraavalla kierroksella ali ja yli. Kudos tuntuu aluksi löysältä, mutta asettuu tiiviimmäksi muutaman kierroksen jälkeen.
Tässä vaiheessa ei ole merkitystä mitä väriä käyttää, sillä se ei jää näkyviin lopullisessa työssä.
3. Noin 8-10 kerroksen jälkeen aloitetaan viistokuvion luominen. Tämä tapahtuu niin että kahden kerroksen jälkeen loimilangoissa siirrytään yksi sivulle päin. Molemmat puolet tulee tehdä erikseen.
4. Kun viistokuvioissa on edetty reunaan saakka, lisätään hapsut, jotka ovat ryijyissä parasta! Niiden pituutta ja paksuutta säätelemällä työhön saa helposti muhkeutta ja kokoa. Hapsuihin tulevia lankoja kannattaa leikata kasa valmiiksi. Tässä yhteen hapsuun tuli n. 8 lankaa yhteen, mutta jokaisen ei ole välttämätöntä olla tasan yhtä paksu. Kuvasta näkyy kuinka yksi hapsu kierretään kahden loimilangan ympärille.
5. Hapsuja voi myös kerrostaa päällekkäin. Tässä on lisätty yksi kullanvärinen värimaailmaa piristämään.
6. Hapsujen lisäämisen jälkeen jatketaan kudontaa. Tarkoituksena on täyttää pohja kokonaan, eli kuvio levenee koko ajan kun siihen napataan koko ajan sivuilta lisää loimilankoja mukaan. Tässä kerroksia tuli noin kolme per hapsu, mutta tämä riippuu käytetyn langan paksuudesta.
7. Väriä voi vaihtaa missä kohtaa vain. Edellisestä langasta jätetään sopiva häntä työn taakse ja uusi lähtee samasta kohdasta. Vaikka käyttäisikin pitkään samaa väriä, todella pitkän langan kanssa on hankala työskennellä.
8. Työn voi lopettaa kun kokoa on omaan silmään tarpeeksi, mutta viimeistään muutamaa senttiä ennen yläreunaa, sillä naruihin tulee jäädä solmimista varten hieman pituutta. Työ päätellään kietomalla lanka jokaisen loimilangan ympärille. Tyyli on melko vapaa, itsellä oli tässä jonkinlainen löyhä solmu käytössä.
9. Lopuksi irrotetaan työ kehyksestä alareunasta aloittamalla. Loimilangat leikataan poikki yksi kerrallaan. Nämä muodostuneet kaksi lankaa sidotaan yhteen kuvan osoittamalla tavalla. Näin kudos ei pääse purkautumaan.
10. Sama juttu yläreunan kanssa!
11. Lopuksi ryijy ripustetaan roikkumaan. Tässä toimii myös oksa tai keppi, tai ohut kupariputki jollaista itse käytin. Narut solmitaan kiinni ja ne voi joko päätellä ryijyn taakse tai solmia nipuksi. Jos on yhtä vähän perfektionisti kuin itse olen, niin eiväthän ne langat sieltä ryijyn takaa mihinkään näy. :)
Kerrohan jos kokeilet! Myös lisäkysymyksiä saa esittää. Instagramista ryijy löytyy hashtagilla #pientäkivaaryijy.
Petra
Todella kiva, ja hyvä sekä yksinkertainen ohje! Ehkä tällä perusteella saisi jo aikaiseksi kaltaiseni perfektionistikin, jolla suunnitteluun meinaa mennä kaikki aika että tulisi sitten varmasti hyvä :)
VastaaPoistaAurinkoista kevättä!
-Ciara
Kiitoksia! Kannustan kokeilemaan vain, siinä pääsee hyvin jyvälle vaikka ekasta versiosta ei tulisikaan täydellinen. :)
PoistaVoi miten kiva ja selkeä ohje! Lisää näitä pikku ryijyjä erilaisia! :)
VastaaPoistaMukava kuulla että tykkäsit! :) Ryijyjä on tulossa kyllä lisää, mutta seuraavaksi vähän isommassa kokoluokassa!
PoistaOnpa kiva, ihankuin olis kangaspuissa tehty. Kaunis ja toi väri kans.
VastaaPoistaKiitos! Pinnasta tosiaan tulee ihan kangaspuissa kudotun näköinen näinkin yksinkertaisesti. :)
Poista