Uuni kuumana

Tänään iski leipomisvimma. Oon ehkä viimesen vuoden himoinnut ja suunnitellut leipovani sämpylöitä, mutta jostain syystä en oo saanut aikaseksi. Tänä viikonloppuna vihdoin ja viimein meni porkkanasämpylät uuniin! Ja kyllä tuli hyviä, mmmm! Nautiskelin näitä myöhäiseksi aamupalaksi tomaatin, mozzarellan ja basilikan kanssa, nam. Alkuperäinen ohje löytyi googlettamalla täältä, mutta kopioin sen viel tähänkin.Minulla oli sämpyläjauhoja joita käytin vehnäjauhojen tilalla.


Nämä tarvitset:

5-6 dl vettä

1 rkl hunajaa

2 tl merisuolaa

3 SUURTA porkkanaa raastettuna

1/2 hiivapala

1 dl kaurahiutaleita

n. 10-12 dl vehnäjauhoja

1/2 dl oliiviöljyä

Muutama kourallinen ruisjauhoja sämpylöiden pyörittelyyn.


Näin toimit:

Kuumenna vesi riittävän kuumaksi, koska lisätty porkkanaraaste viilentää lämpötilaa. Vesi ei saa olla kiehuvaa, mutta reilusti yli sen yleensä suositellun 37°.

Lisää sokeri tai hunaja, suola ja porkkanaraaste. Jos käytät tuoretta hiivaa liota hiiva sekaan ja sekoita sormin, se on helpointa. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen osaan jauhoja ja sekoita joukkoon käsin. Lisää hiutaleet ja sekoita. (Voit myös käyttää leseitä.) Lisää melkein kaikki jauhot ja sekoita lusikalla. Kun taikina alkaa pysyä kasassa lisää oliiviöljy ja sen jälkeen vielä loput jauhoista, jotta saat taikinasta irtonaista. Anna nousta puolisen tuntia.


TÄRKEÄÄ: Älä lisää liikaa jauhoja. Taikina saa tarttua hieman käsiin, vaikka kaikki jauhot on lisätty. Tällöin sämpylöistä tulee meheviä!



Lämmitä uuni 225°. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista.

Levitä ruisjauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina ensin kahteen ja sitten neljään osaan. Pyörittele paloista tankoja ruisjauhojen päällä ja jaa sitten jokainen tanko noin 7-8 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nostele pellille. Anna nousta liinan alla n. 10 minuuttia. Paista uunin keskitasolla n.15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.


Myöhäisen aamupalan jälkeen lähdin jäälle ihanaan auringonpaisteeseen lenkille! Olis kyllä tehnyt mieli kävellä vain yhteen suuntaan, toiseen suuntaan kävellessä tuuli sen verran reippaasti.. Mutta tästä päästään seuraavaan leipomukseen, sillä kotiin tultuani lueskelin blogeja ja törmäsin tähän! Tottakai piti alkaa heti tuumasta toimeen kun leipomisen makuun on päästy :D itse tein piirakan vaapukoista (eikös vaapukka oo ihan normaali sana?) ja mustikoista, ja levitin rahkaseoksen marjojen päälle enkä alle.


Pohja
100 g voita
0,75 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Täyte
2 dl rahkaa
0,5 dl sokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri ja vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita rahka, sokerit ja muna.Kaada ne piiraspohjan päälle. Ripottele päälle marjat ja pintaan vielä hiukan sokeria. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.


Kyllä nyt riittää herkkuja sunnuntai-iltapäivään! Rentoa ja maukasta sunnuntaita kaikille!

// Roosa

3 kommenttia

  1. voijettä alko tekee mieli tuoreita sämpylöitä. voihan mooses.

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä herkulliselta! :) otanpas ohjeet ylös, etenkin porkkanasämpylät vaikuttavat kokeilemisen arvoisilta! :)

    VastaaPoista
  3. Haastan teidät molemmat, Roosa ja Petra! :)

    http://santunmaja.blogspot.fi/2013/03/keskeneraisten-kasitoiden-haaste.html

    VastaaPoista