Vinyylilevylaukku

Pyynnöstä esittelen nyt miten tämännäköisen laukun saa kasaan:

Löysin idean kolmisen vuotta sitten joltain amerikkalaiselta diy-sivustolta. Minkäänlaisia ohjeita ei ollut, lähdin vain itse kokeilemaan. Tekovaiheista ei valitettavasti ole kuvia, en silloin aikanaa huomannut ottaa.

En osaa käyttää oikeastaan mitään muuta kuvanmuokkausohjelmaa kuin Painttia (eh :--D) joten piirsin jonkinlaisen ohjeräpellyksen ihan vain käsin.

Jos ei näy, klikatkaa suuremmaksi. (Eikun höh, ei se näköjään onnistukaan. :<)

Tässä vielä hyvin yksinkertainen piirros siitä miten kangaspalaset asettuvat.

Käyttämäni kangas on jonkinlaista puuvilla(sekoitetta?), ei kovin paksua kuitenkaan. Vahvuus riitti kuitenkin ihan hyvin kun tein kaikki kappaleet kaksinkertaisina. Hihnan voi tehdä kolminkertaisenakin. Ympyröiden pitää olla tarkalleen vinyylilevyjen kokoisia, ja niiden avulla mitta onkin helppo piirtää kankaaseen. Plus tietenkin noin sentin saumanvarat.

Laukun kaikki osat pitää ommella toisiinsa kiinni ennen kuin levyjä voi alkaa ommella.

Sisäsaumoja ja hihnan kiinnitys. En jaksanut näitä tehdä kauniin huolitellusti, mutta eipä niitä juurikaan tuolta näe.

Pienen taskun voi tehdä myös jos haluaa.

Kun osia ompelee yhteen, reunaan täytyy jättää tilaa, johon levyn saa ommeltua kiinni. Tätä on hankala selittää, mutta kuva varmaan selvittää asian.

Tässä lähikuvaa reunan rei'istä.

Reikien tekeminen on se suurin ja aikaavievin operaatio ja paras väline siihen on kolvi. En ollut koskaan kuullutkaan mistään kolvista, mutta isältä löytyi sellainen ja häneltä idea reikien tekemiseen itse asiassa tulikin. Googlettamalla selvisi että kolvia käytetään yleensä ilmeisesti juottamiseen, eli liitetään jotain osia yhteen sähkötekniikassa. Tämä tekniikan ihmelapsi ei oikein ymmärrä, mutta omaan käyttötarkoitukseeni kolvi sopi oikein hyvin. Laite kuumentaa sen terän, ja koska vinyylilevy sulaa helposti, reikien tekeminen oli suht helppoa. Laitettiin tuohon päähän vielä parsinneula, koska muuten rei'istä olisi tullut liian isoja.

Pelkällä kuumennetulla neulallakin voi reikiä yrittää tehdä, mutta luulen ettei sitä saa tarpeeksi kuumaksi omin konstein.

Laukun pohjaa.

Laukun yläosa on aika avoin, nyt jälkeenpäin kun miettii niin siihenkin olisi voinut laittaa kankaan ja vetoketjun.

Oma laukkuni voi tällä hetkellä näin hyvin.. Kaksi muuttoa puolen vuoden sisään oli sille vähän liikaa ja levy on jo kahdesta kohdasta halki. En kuitenkaan ala sitä kokonaan irrottamaan, vaan yritän liimata vain toisen levyn päälle.

Kysykää ihmeessä jos jokin jäi epäselväksi. Tekovaiheita on vähän hankala selittää ilman kunnollisia kuvia. Itse kokeilemalla asiat selviää myös. :-) Ratkoja on hyvä apu jos (kun) jokin menee pieleen.

-Petra


8 kommenttia

 1. Kiitos tästä postauksesta. Noi kuvat selvensi saman tien laukun tekoa. :)

  VastaaPoista
 2. Kiva jos oli apua :-) Eikun kokeilemaan!

  VastaaPoista
 3. Näinköhän tuon levyn kiinnitys onnistuisi jollain tujulla kankaalle sopivalla pikaliimallakin.. Tuommonen laukku olis niiiiiiiiiin hieno, mutta noita reikiä en kyllä sais millään tehtyä.

  VastaaPoista
 4. Voisi varmasti onnistuakin, kun vain löytäisi oikeanlaista liimaa. Toisenlaisen vinyylilevylaukun teinkin, ihan normaali kangaskassi johon liimasin levyt sikafleksillä kiinni. (Se on jotain remppaliimajuttua, isältä löytyi. :D)

  VastaaPoista
 5. Toi on siis niin siisti että! Itse ajattelin ehkä kokeilla tehdä, ja kiitos hyvistä apukuvista :) Ja koitan jaksaa tehdä reiät kolvilla :D

  VastaaPoista
 6. Se reikien tekemisen hitaus raastaa vähän hermoja mutta kyllä se siitä. :-D
  Ole hyvä ja tekemisen iloa!

  VastaaPoista
 7. mistä olet ostanut tuota kangasta? toi söpöä!

  VastaaPoista
 8. Tuo on pienestä kangaskaupasta kotipaikkakunnaltani silloin aikanaan. Olisin halunnut pilkullista, mutta kivoja nuo sydämetkin on. :)

  VastaaPoista