Jättimatto

Mitä ehtii tehdä viikossa, eli seitsemässä päivässä? Tavanomaisen työviikon eli viisi päivää ja 40 tuntia töitä. Käydä jumpissa (3) ja lenkillä (1). Kokata ja siivota. Käydä kahdessa asuntonäytössä. Nähdä kavereita. Katsoa aika monta jaksoa Housea. Niin ja virkata tämmöisen pienen maton...


160 cm halkaisija ei tosin ehkä ole ihan pieni! Kudetta meni 5,3 kg ja aikaa meni myös vyyhteiden selvittämiseen ja käärimiseen! Motivaatiota lisäsi se että tein maton tilaustyönä lahjaksi yhden ihanan äidin pyynnöstä pienen tyttärensä huoneeseen. :) Aikataulusta ei ollut tarkemmin puhetta mutta varoitin kyllä että joskus saatan innostua näistä jutuista vähän liikaakin.
Virkkauskaveri.

Matto on tehty Kauhavan Kangasaitan Aura-maton ohjeella sanotaanko 70-prosenttisesti? Ohjeella matosta tulee halkaisijaltaan 130 cm, mutta halusin suuremman. 22. kierroksen kohdilla lähdin siis omille teille ja tein vielä yhden pitsikuvion. Sitten lisäsin pelkkiä pylväitä joitain rivejä ja virkkasin vielä yhden kierroksen reikiä lopussa. Ohjeen lopussa naurahdin kohdalle "tarkista että silmukkaluku on jaollinen neljällä" koska en todellakaan ruvennut laskemaan noita miljoonaa silmukkaa maton ollessa jo niin suuri. Hyvin asettui nirkot kuitenkin kohdilleen. Purettuja kierroksia taisi olla kolme. Johtuen omista virhearvioinneistani ohjetta itse soveltaessani. Ensin oli liikaa silmukoita ja reuna aaltoili kuin mikäkin, toisella kertaa myöhemmin niitä oli liian vähän ja matto veti sumpulle.
Projektin aikana googletettua:
- puolipylväs (miten aina unohdan miten se tehdään?)
- nirkko (eli nuo pylpyrät maton reunassa, samalla opin että Tapio Nirkko on kilpapurjehtija)
- virkatun maton höyryttäminen (ensin epäilin, mutta hyvin suoristui ihan vaan höyrysilitysraudalla!)


Semmosta! Käsi ylös jos joku ymmärtää tätä hulluutta. Sitten seuraavan projektin kimppuun!

Petra

Ps. Tässä vielä ohje miten matosta saa näin suuren:
- tee ensin alkuperäisellä ohjeella 22. kerrokseen saakka
- 23.-24. krs: ei lisäyksiä, eli 1 p jokaiseen pylvääseen
- 25. krs: kuten 7 krs.
- 26. krs: kuten 8 krs.
- 27. krs: 3 kjs, 1 p kjs-kaareen, 1 p pylvääseen, 2 p kjs kaareen, toista *2 p kjs kaareen, jätä 1 s väliin, 2 p kjs kaareen, joka kuudes kerta älä jätä silmukkaa väliin vaan 1 p*
- 28.-31. krs: ei lisäyksiä, eli 1 p jokaiseen pylvääseen (tässä tosin huomasin tehneeni muutamia lisäyksiä sinne tänne, mutta tiedän ettei ohjeeseen voi kirjoittaa että lisää silmukoita kun siltä tuntuu.. Sanoisin että lisää n. 10 pylvästä näillä kierroksilla yhteensä.)
- 32. krs: kuten 7. kerros
- 33. krs: toista *2 p, 3 p kjs kaareen, 2 p, 2 p kjs kaareen*
- 34. krs: toista *9 p, 2 samaan*
- 35. krs: puolipylväitä jokaiseen pylvääseen, muutama lisäys
- 36. krs: kuten ohjeen viimeinen kierros eli toista *3 kjs:n nirkko, 4 ks*

Saa kysyä jos on epäselvää! Autan parhaani mukaan, mutta harrastelija olen itsekin. :)

28 kommenttia

 1. Ymmärrän kyllä! Noinhan se menee, kun tekemisen mielentila löytyy :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, joskus riittää intoa vaikka muille jakaa! :)

   Poista
 2. Wau, upea matto! Todella paljon olet ehtinyt viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja joo tää tais olla oma ennätys. :D Vaikka matonkude kiitollinen materiaali onkin, nopeasti saa suurta aikaiseksi!

   Poista
 3. Voi apua! Minäkin haluan ohjeen tuohon suurennukseen. Olen googlannut ja googlannut, mutten löydä 130cm suurempaa maton ohjetta. Itse en ihan vielä uskalla alkaa soveltaa, koska en ole vielä niin kokenut :)
  Vinkkejä kaivataan!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että kun olisin ollut fiksu ja kirjoittanut nuo ylös samalla kun tein.. :) Mutta tutkailin vähän mitä olen sinne lisäillyt ja lisään ohjeen piakkoin!

   Poista
 4. Aivan ihana. Kunpa itsekin osaisin. Siitäkin huolimatta, että ohje jää arkistojen kätköihin... Otan talteen ohjeesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kokeilemaan vaan! Voi myös aloittaa jostain vähän pienemmästä. :)

   Poista
 5. Hei upea matto! Itselläkin oli joskus mielessä iso virkattu matto olohuoneeseen, mutta sitä projektia en kyllä aloita ennen kuin saan delegoitua kuteiden kerimisen jollekin muulle.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis se kääriminen! Olin unohtanut miten rasittavaa se on! :D Välillä vyyhteet asettui tuolin selkänojalle ihan hyvin mutta välillä oli sellaista taistelua että..

   Poista
 6. Aivan mahtavaa! Tosi upea matto :) Ja kiitos hei ohjeesta myös, saattaapa olla, että innostun itsekin tämmöisen väsäämään ;)

  VastaaPoista
 7. Tosi kaunis! Tommonen kelpais kyllä itellekkin! :)

  VastaaPoista
 8. Hieno! Itse löysin kirppikseltä kolme kiloa kudetta kerittynä, en ole vielä uskaltanut alkaa mattoa tekemään!

  VastaaPoista
 9. Kiitos tuhannesti alkuperäsen ohjeen jatko-ohjeesta!! Mulla on nimittäin aivan sama projekti edessä :) Huokasen kyllä nyt helpotuksesta ku mun ei tarvii rupee arpomaan ohjeen jatkamista ku sä oot sen jo näppärämpänä pähkäilly :) Kiitos kiitos kiitos!!

  VastaaPoista
 10. Aivan ihana! Itekin selvittelin kesällä kudevyyhtiä, hirveä homma!

  VastaaPoista
 11. Hieno!! Ostin kesällä Suomesta paljon kudetta koska innostuin tekemään virkattuja mattoja. Omassa mielikuvituksessa olinkin jo virkannut niitä kaikkien mallejen mukaan...:s ja tietysti ilman vaikeuksia..no jaa. Kyllähän sitä on joutunut purkamaan pariin otteeseen :) kiitos jatko-ohjeesta ja hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsivällisyyttä vain! Kun malttaa laskea silmukoita ja tehdä ohjeen mukaan niin kyllä se siitä :)

   Poista
 12. Todella hieno matto :) Tuli tälläinen mieleen..Kohosiko sinulla noi maton reunot ylöspäin kun sitä teit? Itse kun mattoa teen tässä niin reunat nousee vaan ylöspäin :/ Mietin, että saakohan ne laskeutumaan tuolla höyrysilityksellä? Jos maton laittaisi väärin päin se olisi juurikin hyvä ja reunat alaspäin... mutta oikein päin sitten onglmana juurikin nuo nousevat reunat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pientä nousemista tapahtuu helposti ja sen saa tasaantumaan silittämällä. Mutta jos vetää ihan kunnolla ylöspäin niin se saattaa tarkoittaa sitä että silmukoita on liian vähän ja niitä pitäisi lisätä. Itselläkin arviointivirheen takia kävi kerran näin ja jouduin purkamaan koko kierroksen. Mutta jos matto asettuu väärinpäin hyvin niin kuulostaa siltä että silittäminen kyllä auttaa!

   Poista
 13. Hei, kiitos kun olet jakanut jättimaton ohjeen. Löysin sen sattumalta ja minäkin, aloitteleva virkkaaja, onnistuin virkkaamaan aivan kelvollisenmaton ohjeellasi. Mittaa matolle tuli 173cm, tein sen tavallusesta trikookuteesta. Olen aika ylpeä saavutuksestani!

  VastaaPoista
 14. Aivan mahtavaa että löysin viimein ohjeen jättimattoon, kun olen itse vielä niin huono soveltamaan. Pitääkin ryhtyä virkkaamaan, kiitos erittäin paljon!! :) Iloista kevään odotusta!

  VastaaPoista
 15. Kiitos �� myös täältä, maton lisäohjeesta, kun jättimattoa minäki virkkailen.

  VastaaPoista
 16. Ihana! Olen myös tekemässä kyseistä jättimattoa, mutta en saa tehtyä siitä tasaista! Olen purkanut vaikka kuinka monta kertaa, mutta aina joku kohta kupruttaa. Olen siis tällä hetkellä kierroksella 23 ja eteenpäin en pääse :D Pystyisitkö laskemaan omasta matostasi pylväiden määrän kyseisellä kierroksella? Olisin super kiitollinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ja pahoittelen vastauksen unohtumista, kommentista ei ole tullut ilmoitusta. Tuskin myöskään huomaat tätä enää, mutta jos matto laineilee, silmukoita on liikaa ja jos taas vetää sumppuun, niitä pitäisi lisätä. Matto ei myöskään ole minulla itselläni vaan kaverin lapselle tein tämän aikanaan joten ihan tarkasti en valitettavasti pysty auttamaan! Silmukoiden määrä riippuu myös hieman käsialasta, sekä kuteen ja koukun paksuudesta.

   Poista
 17. Tosi kiva matto ku on noin iso:) mikä sen halkasija on?

  VastaaPoista